Tuesday, March 12, 2013

Gereja di puncak bukit

vbvb Pada musim sejuk tahun 951, Bishop Godescalc kampung Perancis Le Puy-en-Velay pulang dari melawat makam St James, yang terletak kira-kira 1000 batu jauhnya, seluruh Pyrenees, di Santiago de Compostela, Sepanyol. Untuk menandakan berjaya beliau kembali dari lawatan pertama beliau, maka di bina gereja kecil yang dibina di atas teras yang menjulang tinggi gunung berapi,di pusat bandar.ini juga sebahagian kepercayaan kaum kristian iaitu atas didedikasikan kepada Malaikat michael..kerana mereka percaya kecenderungan malaikat muncul di tempat yang tinggi….
Kampung Le Puy-en-Velay terletak di sebuah lembah dikelilingi oleh bukti gunung berapi purba, dua yang telah ditinggalkan palam gunung berapi. Le Puy-en-Velay telah menjadi satu destinasi cantik,dan lain-lain tempat-tempat yang tinggi. Seni bina gereja mencerminkan pengaruh Sepanyol, dengan homages masjid besar Cordoba dalam kerja-kerja batu.
Teras gunung berapi adalah 269 kaki tinggi, dan pad kecil di atas adalah hanya 187 kaki diameter. Ia boleh dicapai melalui 268 anak tangga/langkah,disini juga terdapat patung monumental sejak tahun 1860, dan telah dibuat oleh lebur turun 213 meriam Rusia disita dalam Perang Crimean di bawah pimpinan Napoleon III.apa pun kepercayaan mereka dengan kemahuan yang kuat maka terciptalah suatu banggunan yang sukar untuk di bina sudah pun terbina…

No comments:

Post a Comment