Tuesday, March 12, 2013

Utopix

vbvb aaaaaaaaaaaaa
Utopix terus berkembang sejak ia bermula 30 tahun lalu. Sepanjang masa itu, satu keluarga menukar medan kosong di desa Perancis ke sebuah rumah yang luas kubah, patung-patung dan keseluruhan, luar-taman hiburan.
Pada musim bunga tahun 1979, pengukir bernama Jo Pillet, dan isteri beliau Dominique mula bekerja di rumah di atas tanah mereka di Lozère, Perancis. Dengan lebih 27 ekar untuk nama mereka, mereka berharap untuk mewujudkan "seni bina penting," kedua-duanya dari segi estetik dan berfungsi, tetapi juga benar-benar unik dan wakil rasa seni Jo dan Dominique.
Pelan pertama mereka adalah untuk memulakan kerja di kediaman. Tetapi kerja datang secara perlahan-lahan. Bekerja sebagai seorang pelukis semasa musim sejuk untuk membiayai aktiviti-aktiviti semasa musim panas, Jo Pillet bermula dengan menyusun cinderblocks ke dalam bentuk igloo seperti kubah. Menambah dalam struktur rangka konkrit dan kayu, Pillet kemudian ditutup iglo batu untuk menambah gaya-gua seperti ke rumah DIY. Kemajuan perlahan lebih apabila pasangan itu mempunyai anak ketiga mereka, memaksa mereka untuk sementara semula mencari rumah berhampiran harta.
Akhirnya pada tahun 1994, Pillet selesai rumahnya dan keluarganya telah berpindah secara kekal. Pada masa itu, perkataan telah tersebar mengenai kompleks hebat dan pengunjung mula aliran kepada harta itu. Sejak masa itu, keluarga Pillet telah menambah ukiran yang diperbuat daripada batu, kecil buatan manusia kolam, berselirat dan padang golf mini. Keluarga masih tinggal di tapak dan mengekalkan penciptaan sepanjang tahun.
aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaNo comments:

Post a Comment