Friday, April 19, 2013

Makna Da`ie Maksud Daie

Assalamualaikum.
Dgn Nama ALLAH yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani…….
Rasanya mesti ramai yang tak tahu lagi maksud daie kan? Atau nak sebut dengan betul, da'ie. Rugi rasanya kalau kita yang beragama Islam ni tak tahu,tak ambil tahu,tak ingin tahu,malas nak ambil tahu apa maksud daie. Sebab antara sedar atau tidak, kita juga tergolong dalam golongan daie.

Maksud daie kalau dari segi istilahnya ialah pendakwah. Ye pendakwah, jangan sempitkan pemikiran tu, asalkan kita sebut dakwah je mesti nak tuju terus kat ustaz/uztazah. Kalau kita ajak sahabat pada jalan kebaikan,itu juga antara salah satu dakwah.

Betulkan saya kalau saya silap. Kita ni daie,benarkah? Atau kita yang suka-suka gelarkan diri kita daie?Layakkah kita sebagai daie?. Apa itu daie..?Saya tidak mahu terikat dengan mana-mana maksud yang ditafsirkan untuk dihafal atau sewaktu dengannya..kerana apa..??Kerana pengertian daie ini luas..seluas langit Ilahi..kalau nak tafsirkan dengan satu ayat sahaja tak padan..

Tapi cukup saya terangkan daie ialah 'afradul muslimin' yang lahir dari tarbiyyah,dan cuba untuk menyebarkan apa yang dia dapat dari tarbiyyah tersebut kepada manusia-manusia disekelilingnya..disamping dia sendiri mengislahkan dirinya bersandarkan konsep 'Islah nafsih,wad`u ghairih'. Mengislahkan diri sendiri dan mengajak orang lain turut sama mengislahkan diri Atau dalam kata mudah, kita perbaiki diri kita disamping itu ajak orang lain turut memperbaiki diri.

Jadi..adakah orang yang mengajak orang lain ke arah kebaikan tapi dalam masa yang sama dia tidak melakukan perkara yang sama layak digelar daie..?Satu persoalan...
apa syarat menjadi seorang daie..?Menurut seorang ustaz didalam satu usroh,ada tiga syarat dan tiga syarat ni kalau dipenuhi maka mahu tak mahu tanggungjawab sebagai seorang daie harus dipikul.
Syarat-syaratnya:Islam,Baligh dan ber`akal..
mudah bukan..?

Semestinya kita tergolong dalam golongan yang di taklifkan itukan..Persoalan seterusnya apakah kita memenuhi kriteria seorang daie..?

10 muwassafat tarbiyyah yang harus ada pada tiap-tiap peribadi daie ialah:

1. Aqidah yang sejahtera
2. Ibadah yang sahih
3. Akhlak yang mantap
4. Sihat tubuh badan
5. Luas pengetahuan
6. Mampu berdikari
7. Melawan hawa nafsu
8. Sangat menjaga masa
9. Tersusun urusannya
10.   Bermanfaat kepada orang lain.

Bila fikir balik,rasa macam ada yang kurang. Masih lagi rasa di tahap yang tak memuaskan untuk letak diri ni sebagai daie islam. Bila kita nak tegur orang pun, dah hebat sangat ke kita ni? Diri kita pun masih tak betul lagi, diri kita pun masih banyak yang kurang lagi. Namun jangan risau sahabat..kita adalah daie..selagimana kita menyeru diri kita dan orang sekeliling kita kearah kemakrufan selagi mana kita berusaha memperbaiki diri kita...dan  selagimana kita bersusah payah menempatkan diri dalam redha ALLAH,dan mengajak orang lain pada tempat yang sama..kita lah daie pewaris perjuangan RasuluLLAH s.a.w tercinta..semoga kita semua tabah dalam perjuangan..InsyaALLAH..

WALLAHUALAM...
Moga Allah dan Islam sentiasa di hati...

2 comments: