Thursday, April 24, 2014

BUAH GACYa, ia mempunyai nama yang pelik. Tidak, anda kemungkinan besar tidak pernah mendengar sebelum ini. Dan ya, ia pasti satu buah-buahan yang anda perlu tahu. Ia buah Gac (Momordica cochinchinensis), buah merah yang berasal pelik dan cantik dari Vietnam, di mana ia dituai pada bulan Disember dan Januari.Buah ini ditanam di seluruh Asia Tenggara dan China, kerap sebagai tumbuhan hiasan kerana warna megah. Juga dikenali sebagai timun pahit Cina, cundeamor dan Bhat karela, buah Gac kaya dengan antioksidan beta-karotena, lycopene (tujuh puluh kali lebih daripada dalam tomato), dan zeaxanthin. Ia mengandungi kepekatan tertinggi beta karotena mana-mana buah-buahan atau sayur-sayuran yang dikenali (sepuluh kali lebih banyak lobak merah). Beta karotena adalah antioksidan kemerahan yang muncul dalam pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran, dari aprikot untuk labu. Ia menukarkan kepada vitamin A di dalam badan, dan mempunyai pelbagai ciri-ciri perlindungan.

KLIK GAMBAR

Buah Gac secara tradisional yang dimasak ke dalam pulut untuk menghasilkan cemerlang hidangan nasi oren dikenali sebagai xoi GAC. Buah-buahan dan pelbagai bahan berasaskan ia dihidangkan sebagai hidangan istimewa pada sambutan Tahun Baru, dan di majlis perkahwinan. Sebagai ubat tradisional, buah-buahan Gac telah digunakan untuk merawat keadaan mata, terbakar, masalah kulit dan luka. Jus buah-buahan yang dimakan sebagai minuman yang sihat yang baik untuk mata, imuniti, pembiakan, kulit, kesihatan jantung, dan prostat. Hari ini ekstrak buah-buahan Gac membuat jalan mereka ke dalam produk-produk pemakanan di Amerika Syarikat dan di luar negara.

Yang zeaxanthin dalam buah Gac melindungi tisu mata terhadap pendedahan kepada sinar ultraungu, dan membantu untuk mengurangkan pengoksidaan tisu mata, dengan itu meningkatkan kesihatan mata secara keseluruhan. Selain itu, beta-karotena dalam buah Gac membantu mengekalkan penglihatan, dan mengurangkan risiko buta.


Untuk peningkatan sistem imun, beta-karotena daripada buah Gac menukarkan dalam badan untuk vitamin A, dan membantu dalam pembangunan sihat sel-sel darah putih, termasuk limfosit, yang penting "askar kaki" dalam sistem imun, membolehkan tubuh untuk mempertahankan dirinya daripada penyakit.

Buah Gac ini beta-karotena menyokong fungsi reproduktif yang sihat dengan meningkatkan pengeluaran sperma. Ditukar menjadi vitamin A, nutrien penting ini juga memainkan peranan penting dalam perkembangan embrio sihat.


The lycopene dan beta-karotena dalam buah Gac meningkatkan kesihatan kulit dengan mengurangkan kerosakan oksidatif dalam tisu. Fikirkan pengoksidaan sebagai "berkarat" sel-sel kita.Bahan-bahan ini dalam Gac mengurangkan proses berkarat, dan menyumbang kepada lebih baik mencari dan kulit sihat.

Pelbagai antioksidan dalam buah Gac meningkatkan kesihatan jantung dengan secara khusus memerangi aterosklerosis, atau pengerasan arteri. Selain itu, kedua-dua lycopene dan menunjukkan beta-karotena aktiviti perlindungan terhadap risiko serangan jantung.

Selain itu, lycopene, yang super-banyak dalam buah Gac, membantu mengurangkan BPH, juga dikenali sebagai benign prostatic hyperplasia, tempoh lima dolar untuk pembesaran prostat.Terdapat juga bukti yang baik bahawa lycopene boleh membantu mengurangkan risiko kanser prostat.

Buah Gac tumbuh di anggur. Sebagai buah Gac matang, ia pergi dari neon hijau cerah untuk, merah yang dalam yang subur. Buah muncul spikey dan berbahaya, dan sesungguhnya lapisan luar buah (perikarpa) adalah toksik. Tetapi ini tidak adalah bahagian yang dimakan. Hanya bahagian dalam squiggley buah Gac (dipanggil arils), yang kelihatan pelik seperti usus merah, dimakan.

Satu kajian Jepun yang dilaporkan dalam Jurnal Antarabangsa Onkologi mencadangkan bahawa buah Gac mungkin kanser-pejuang. Dalam kajian makmal ini, ekstrak air buah menghalang pertumbuhan sel-sel tumor tertentu. Ini tidak bermakna bahawa buah Gac penyembuh kanser, tetapi ia hampir pasti akan membantu untuk mengurangkan risiko sesetengah jenis kanser. Tidak syak lagi sains lanjut mengenai ciri-ciri anti-kanser buah Gac akan dijalankan dari masa ke masa.

Oleh kerana tumpuan luar biasa yang tinggi beta-karotena, buah Gac adalah bantuan yang berharga dalam mencegah atau merawat kekurangan vitamin A. Satu kajian kanak-kanak yang dijalankan di Vietnam diukur tahap plasma darah vitamin A sebelum dan selepas pengambilan ekstrak buah Gac. Kajian ini menunjukkan bahawa tahap vitamin A meningkat dengan penambahan. Di kebanyakan negara membangun, kekurangan vitamin A merupakan wabak.Kekurangan itu boleh menyebabkan penglihatan malam miskin, buta, keupayaan dikurangkan untuk melawan jangkitan, lebih tinggi kadar kematian ibu, pertumbuhan embrio miskin, dan penyusuan dikurangkan. Tambahan dengan ekstrak buah Gac boleh mengurangkan vitamin kronik kekurangan A, dan membantu untuk mengurangkan masalah kesihatan.

Anda tidak mungkin menghadapi timbunan tembikai bersaiz buah-buahan Gac di pasar raya tempatan anda bila-bila masa tidak lama lagi. Begitu juga, anda tidak akan mudah mencari jus Gac dalam kes sejuk di kedai sudut anda. Tetapi anda akan melihat bahan ini muncul dalam lebih makanan tambahan, sebagai pakar kesihatan memeluk kemuliaan berkhasiat dan penyembuhan buah ini eksotik

No comments:

Post a Comment