Sunday, March 30, 2014

AnggurDi malaysia Pokok anggur akan hidup subur atas tanah dengan PH antara 5-6. Tabur kapur jika tanah masam dengan PH kurang 5. Tabur 8 ouns 10-10-10 baja setiap pokok 7 hari selepas anak pokok anggur di tanam.

Tambah kuantiti baja ke 1 paun 10-10-10 dalam tahun kedua. Jangan bubuh baja pada tapak batang. Tabur baja 12 inci dari batang dan tabur serata di bawah pepohon(bawah dedaun) contohPenyakit pokok anggur dan cara mengatasinya

- Bintik2 Daun (Cercospora viticola dan Alternaria vitis), timbul bintik2 warna coklat dan bintik2 hitam sehingga tunas dan daun kering dan reput.


Cara atasi: Bersihkan kebun, kurangkan kelembaban kebun, potong dan musnahkan daun yang diserang, sembur dengan racun Natural GLIO


- Karat Daun (kulat Physopella ampelopsidis), terdapat tepung berwarna jingga pada sisi bawah daun dan pada sisi atas daun dan ada bintik2 hijau kekuningan dan seluruh permukaan ditutupi lapisan tepung hingga daun kering dan reput.

Cara atasi: Pangkas daun yang sakit dan sembur dengan racun Natural GLIO + gula pasir


- Tepung Palsu (Downy mildew), kulat Plasmopora viticola, menyerang batang muda, pucuk, tangkai buah dan butir buah.

Cara atasi: kurangi kelembaban kebun (dipangkas), potong dan musnahkan tanaman yang diserang, pasang naungan, Sembur Natural GLIO+gula pasir.


- Kudis (Scab), Kulat Elsinoe ampelina, menyerang semua bahagian tanaman. Bintik kelabu dengan tepi coklat kemerahan, kemudian buah mengeras dan berkudis.

Cara atasi: Pangkas bahagian yang sakit, bersih kebun, sembur Natural GLIO + gula pasir


- Busuk Kapang Kelabu (Gray Mould Rot), kulat Botrytis cinerea, berkembang pada saat buah anggur menjelang masak. Buah berwarna cokelat tua, berkeriput dan jadi busuk.

Cara atasi: Pengendalian tuai dan pasca tuai yang baik, guna racun Natural GLIO+gula pasir.


- Cendawan Tepung (Powder mildew), kulat Uncinula necator, menyerang semua pertumbuhan. Daun menggulung ke atas dan berbentuk abnormal ditutupi tepung berwarna kelabu sehingga jadi agak gelap, batang sakit warna coklat.

Cara atasi: sembur Natural GLIO+ gula pasir.


- Busuk Hitam (Black Rot), kulat Guignardia bidwelli, bintik2 kecil berwarna putih pada buah yang hampir matang dengan warna tepi coklat, kemudian buah jadi busuk dan mengeriput jadi hitam.
Cara atasi: Pangkas bahagian yang sakit, kurangkan kelembapan, bungkus buah, Sembur Natural GLIO + gula pasir

No comments:

Post a Comment